Bridgeklok upgrade

From BitWizard WIKI
Jump to: navigation, search

intro

De bridgeklok bestaat in twee versies, uiterlijk nauwelijks van mekaar te onderscheiden. Versie 1 is gebaseerd op een atmel AT90USB162. Versie 2 en volgende zijn gebaseerd op een STM32F072. Zorg dat u de juiste instructies opvolgt indien u een upgrade wilt/moet uitvoeren.

Versie 1

Verwijder de voedingskabel. Sluit de bridgeklok aan op de computer met een USB kabel. Er is nu niet genoeg spanning om de normale segmenten te laten oplichten, maar wel de punten. U zult dus niets in het display zien, maar wel mogelijk een knipperende punt. Dit is normaal.

Druk nu op de achterkant op het knopje wat diep achter het linker gaatje in het apparaat zit. Het verdient aanbeveling om eerst zonder spanning op het apparaat te zoeken naar een geschikt stuk gereedschap en te voelen of U het knopje kunt vinden. Een sateprikker werkt wel aardig.


Hoe nu verder is nog niet geschreven: Er is nog geen update voor deze versie.

Versie 2

Verwijder de voedingskabel.

Druk nu op de achterkant op het knopje wat diep achter het linker gaatje in het apparaat zit. Het gaat hier om het gaatje wat een cm of twee linkonder het andere ronde gaatje zit. Het verdient aanbeveling om eerst te zoeken naar een geschikt stuk gereedschap en te voelen of U het knopje kunt vinden. Een sateprikker werkt wel aardig.


Vervolgens, terwijl u het knopje ingedrukt houdt, sluit U de bridgeklok aan op de computer met een USB kabel.

De klok moet zich nu melden als:

Mar 14 13:27:17 getafix kernel: [2936963.979066] usb 7-1: Product: STM32  BOOTLOADER

(Waar deze informatie bij moderne windows computers verstopt zit weet ik niet. Iemand die het weet mag het even doorgeven, dan zet ik het er hier bij voor de volgende mensen.) Indien U dit niet kunt vinden: geen paniek, als het niet gelukt is merken we het even verderop vanzelf.

Het apparaat moet nu via "Device Firmware Update" (DFU) van nieuwe firmware voorzien worden.

Linux

U dient het dfu-util programma te installeren. Onder Ubuntu/Debian/Rasbian gaat dat met:

 sudo apt-get install dfu-util 

Daarna kunt u de nieuwe firmware installeren met:

 dfu-util -a 0 -D bridgeclock.dfu

MS Windows

U kunt de software downloaden van de ST website. Aldaar op de kleine "get software" knop drukken. Deze software zou nu met het geleverde "bridgeclock.dfu" bestand en de geprepareerde klok overweg moeten kunnen om de boel te upgraden.

Dit is ST software en ST microelectronics zou daar een handleiding van geschreven moeten hebben. Die vind u op de gelinkte webpagina door iets naar boven te scrollen. Met een beetje mazzel valt er zo uit te komen.... Indien iemand de procedure succesvol volgt en notities maakt "nu hier drukken dan daar", kan dat handig zijn voor volgende mensen die de procedure willen volgen. Stuur gerust een Email met "het was makkelijk ik hoefde alleen maar .... te doen." of "Het was moeilijk ik moest eerst dit dan dat ... "

Een alternatief is om de dfu-util software te gebruiken zoals onder Linux. De dfu-util homepage zegt dat er windows binaries zijn. Dat zou, eenmaal geinstalleerd vergelijkbaar moeten werken als de Linux aanwijzingen hierboven.

Het upgraden is vrij "zeker": Het is erg onwaarschijnlijk dat het "werkt" om de oude firmware te wissen, maar niet om de nieuwe te uploaden. Wel zorgen dat het bridgeclock.dfu bestand in de buurt is....